Wat kan ik doen als ik benauwd wakker word?

  • Zet uw apparatuur even uit.
  • Kom eerst tot rust door kalm te ademen en zet eventueel het masker af als dat beter voelt. Als uw ademhaling weer rustig en ontspannen is, kunt u het masker weer opzetten.
  • Schakel het apparaat weer in door de aan- en uit knop in te drukken.
  • Wanneer het apparaat beschikt over een RAMP-knop, drukt u deze in. Met deze functie start de druk lager. Sommige apparaten zijn zo ingesteld dat dit automatisch gebeurt wanneer u het apparaat aanzet. Als er geen RAMP-knop op zit, dan drukt u op de aan- en uit knop.

Er zijn verschillende oorzaken voor benauwdheid

Zuurstoftekort
Het kan zijn dat de druk op uw apparatuur niet (meer) goed staat afgesteld. Hierdoor kunt u weer meer apneus krijgen, waardoor er zuurstoftekort in uw bloed ontstaat.
Op de meeste apparaten is het gemiddelde aantal apneus per uur af te lezen. Heeft uw apparaat deze functie niet? Neem dan contact op met uw specialist.

Claustrofobie
U kunt zich ‘opgesloten voelen’ met het masker op. Dit kan lichte paniek veroorzaken. Dit is een vorm van claustrofobie.
Probeer om rustig aan het masker te wennen en neem daar de tijd voor. Zet de eerste keren het masker op als u iets anders doet, zoals bijvoorbeeld TV kijken of een boek lezen.

Te warme lucht
U kunt een benauwd gevoel krijgen als de lucht die uit het masker komt te warm en/of te vochtig is.
Probeer de bevochtiger lager te zetten en de slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden te houden.

Verstopte neus
Door het gebruik van uw apparaat – en de omgevingslucht die hierdoor via uw neus naar binnen geblazen wordt – is het mogelijk dat uw neusslijmvliezen droger worden. Hierdoor kan uw neus geïrriteerd of verstopt aanvoelen. Een bevochtiger helpt. Mogelijk heeft u deze bij de start van uw PAP-therapie van ons ontvangen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met onze klachtenservice via 013-5231021 Als u al een bevochtiger gebruikt kunt u de stand hoger zetten. Lees hier hoe u dat doet.