Beter slapen kun je leren

Goed slapen is belangrijk. Slapen zorgt iedere dag voor een nieuwe, frisse start. Opladen en weer door. Maar maakt u slapen ook belangrijk? Wij geven een paar tips om slapen tot een kunst te verheffen.

Houd een vast ritme aan
Sta iedere dag op dezelfde tijd op en ga ook iedere dag op dezelfde tijd naar bed. Ons lichaam houdt van een vast ritme. U merkt dat u dan ook vanzelf wakker wordt ’s ochtends, zonder dat u zich moe voelt.

Zorg voor frisse lucht en beddengoed
Ventileer uw slaapkamer iedere dag. Het liefst ook tijdens het slapen. We slapen het best in een kamer waar het zonder deken te koud is. En ook die dekens horen fris te zijn. Was uw lakens wekelijks en hang dekens regelmatig te luchten.

Vermijd schermen
Televisie kijken in de slaapkamer is geen goed idee. Probeer daarnaast ook een uur vóór het slapen niet meer op een telefoon of tablet te kijken. Dat is even wennen en misschien moeilijk, maar het schermlicht zorgt ervoor dat ons lichaam niet in slaapstand gaat.

Beweeg genoeg overdag
Want een lichaam dat zich inspant, is toe aan slaap. Een wandeling of fietstocht is goed voor ons lijf en voor onze slaap. En nog een extraatje: een paar kilo’s afvallen helpt ook om beter te slapen.

Drink geen cafeïne
Koffie is een prima drankje om de dag te beginnen, maar niet om ‘m mee af te sluiten. Drink het liefst geen koffie na de lunch.

Concentreer op uw ademhaling
Vind u het moeilijk om in slaap te vallen? Concentreer dan op uw ademhaling. Adem 7 seconden in, houd de adem 4 seconden vast en adem daarna in 8 seconden uit. Herhaal dit tot u in slaap valt.

Slaap lekker!