Bewegen is de sleutel! En is goed voor lichaam en brein.

Bewegen zou de sleutel zijn in relatie tot ‘afvallen’ maar ook voor ‘herstel’ van zowel het lichaam als het brein. Maar dagelijks intensief bewegen is voor veel mensen niet mogelijk en/ of haalbaar. Ook haken veel mensen alleen al bij het idee bewegen (sporten?) af. Daar ligt een uitdaging!

Eline Then interviewde Erik Scherder en verdiepte zich in de materie.

Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het lezen van zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ was voor mij de aanzet om te gaan bewegen. Ik denk dat dagelijks (matig) intensief bewegen voor mijn herstel essentieel is geweest.

Bewegen, goed voor het lichaam en ‘het brein’
Aanbeveling voor alle apneupatiënten met overgewicht is om in ieder geval de leefstijl aan te passen. Dat betekent, eventueel begeleid door een diëtist, over te gaan op een (koolhydraatarm en eiwitrijk) dieet, maatregelen voor ‘slaaphygiëne’ in te voeren en meer, veel meer te gaan bewegen. Daar waar reeds sprake is van diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas zijn er speciale beweegprogramma’s, vaak onder begeleiding van fysiotherapeuten, veelal vergoed door de zorgverzekering.


Het hele verhaal van Eline Then lezen? U kunt hier doorklikken.
Dit is een fragment van een artikel uit het ApneuMagazine, het kwartaalblad van de ApneuVereniging.