Condensvorming in de PAP-slang

Met het aanbreken van de koudere maanden, is de temperatuur in de slaapkamer stukken lager dan in de warme zomermaanden. Wij merken dat direct aan de vragen en opmerkingen die op de Customer Service binnenkomen. Veel PAP-gebruikers bellen ons omdat ze last hebben van condens in het masker of de slang. Door het verschil tussen de vochtige lucht uit het apparaat en het koude, droge oppervlak van de slang en het masker, wordt de waterdamp weer vloeibaar. Dat is condens.

“De afgelopen nacht kwam er zoveel water in mijn slang en masker te staan, dat ik haast zwembandjes nodig had om niet te verdrinken”, grapte iemand onlangs aan de telefoon. Hoewel het vaak op een komische manier wordt verwoord, zijn de klachten duidelijk minder vermakelijk. Het zorgt er vaak voor dat gebruikers en ook hun partner, wakker worden van de borrelende of fluitende geluiden die gepaard gaan met deze condens reactie.

Makkelijkste oplossing: sluit het raam
Onze ervaring leert dat de PAP-gebruikers die het prettig vinden om met een open raam te slapen, als eerst last hebben van condensatie in hun materialen.  Het eerste advies dat wij geven is dan ook het sluiten van het raam in de slaapkamer. Dat is vaak de gemakkelijkste manier om de kamertemperatuur richting 16-18 graden Celsius te krijgen.

Andere oplossingen
Voor wie dat niet prettig vindt, zijn er gelukkig ook een hoop andere huis-tuin-en-keuken oplossingen om vocht in de slang tegen te gaan. Een fleece-sjaal om de slang wikkelen bijvoorbeeld. Wanneer deze ‘ingewikkelde’ slang ook nog onder het dekbed komt te liggen, blijft de warmte vaak beter behouden. Het helpt ook om het PAP-apparaat lager te zetten dan het hoofdkussen, zodat eventueel vocht terugloopt richting het apparaat en niet richting het gezicht.

Via onze webshop kunt u ook een slangenhoes of een verwarmde slang voor het PAP-apparaat te bestellen.

Groeten,

Barry
Customer Service Employee bij VIVISOL