Het ervaringsverhaal van CPAP-gebruiker Robin

Mijn ervaring met OSAS begon met onverklaarbare moeheid. Nadat ik de stap nam om me te laten onderzoeken werd ik doorverwezen naar de afdeling neurologie in het ziekenhuis. Ik onderging thuis een slaaptest: de uitslag bleek slaapapneu met 53 ademstops per uur. Het advies van de longarts was om te slapen met een CPAP-apparaat.

Na het doorlezen van brochures, het uitpluizen van diverse websites en de gesprekken met artsen werd mij het apparaat uitgereikt. Ik ontving de Resmed Airsense 10 Autoset met Resmed Mirage FX neusmasker. Het geheel kreeg ik in een mooie tas met alle toebehoren en een deskundige dame legde mij alles uit.

De eerste nacht was natuurlijk spannend en vooral erg wennen. Hoe zet ik alles in elkaar? Hoe zit het prettig? Dan komt het moment dat je in slaap moet komen, dat was nog een hele klus. Voor het gebruik van de CPAP, waren er veel voordelen beloofd. maar dit was zeker niet direct de eerste morgen te merken. Wel dat ik heel ‘anders’ had geslapen voor m’n gevoel. Ik werd al direct makkelijker – of als vanzelf – wakker. Dat was een ervaring die ik nog niet zo vaak had ervaren, gezien de wekker altijd vaak en lang stond te loeien.

Na een aantal dagen merkte ik twee belangrijke nadelen op:

  • Het werd winter in november, daarmee daalde de temperatuur. Ik had al over een verwarmde slang gelezen, maar deze wordt niet standaard bij een apparaat geleverd. Nu ik een paar nachten op rij wakker werd met een plens(je) koud water in m’n gezicht, was me de bedoeling van zo’n slang wel duidelijk. Door de koudere kamertemperatuur, condenseert de vochtige lucht uit de bevochtiger in de (koude) slang. Dit komt dan dus als water op je gezicht terecht. Met een verwarmde slang zou dit opgelost moeten zijn.
  • Ik ben een zijslaper (vooral rechts) en kan bijna niet anders in slaap vallen dan in die positie. Met het masker en de slang op, merkte ik dat deze positie niet fijn aan te nemen was met een ‘normaal’ kussen. Het masker werd opzij gedrukt door het kussen en de lucht stroomde eruit langs de zijkant. Na het oriënteren via de website/webshop van VIVISOL zag ik dat er twee typen specifieke CPAP-kussens bestonden. Deze waren wellicht een oplossing.

Na het juiste advies via de telefoon met een medewerker van VIVISOL heb ik een vervarmde slang en kussen aangeschaft. Sindsdien zijn mijn bovenstaande 2 ‘minpunten’ verleden tijd en slaap ik heerlijk.

We zijn momenteel vier maanden verder en ik merk dat enorm veel klachten zijn verholpen. Nu vragen jullie je natuurlijk af, wat nu de verbeterde punten zijn in mijn leven, na 4 maanden gebruik van bovengenoemd CPAP-apparaat en masker.

  • (Bijna) geen hoofdpijn en geen migraineaanvallen meer (tot nu toe);
  • Niet meer bijna in slaap vallen achter het stuur tijdens lange ritten;
  • Makkelijker wakker worden in de ochtend;
  • Minder last van pijntjes in het lichaam bij het wakker worden;
  • Al wat meer energie (zou nog meer mogen worden);
  • Positievere en stabielere stemming.

Al met al ben ik blij dat ik met het masker op slaap en ben ik er volledig aan gewend geraakt. Wel elke dag netjes het maskertje schoonmaken en ik slaap weer als een roosje. Dank aan het ziekenhuis en VIVISOL voor de goede service.

Robin (man, 34)