De werking van de apparatuur blijft gelijk!

De warme nazomer is inmiddels voorbij en dat betekent dat het vooral ’s nachts flink gaat afkoelen. Veel mensen slapen graag met het raam open, waardoor het op de slaapkamer koud wordt. Het grote verschil tussen de warme, vochtige lucht uit het apparaat en de koude, droge lucht in de slaapkamer zorgt ervoor dat er condensvorming ontstaat in de slang of het masker.

Veel gebruikers van de PAP-apparatuur horen in hun slang of masker een borrelend, pruttelend of fluitend geluid. Niet voor niets is een gevleugelde uitspraak bij ons op de afdeling “Kou in de gang, vocht in de slang!”.

Hoe kom ik dan van dat gepruttel in mijn slang af?

Een gemakkelijke oplossing is het sluiten van het raam en het aanzetten van de verwarming in de slaapkamer. Er is dan weinig verschil tussen de warme, vochtige lucht vanuit het apparaat ten opzichte van de lucht in de slaapkamer. Maar voor veel mensen is dit geen prettige manier om te kunnen slapen. Daarom zijn er gelukkig ook een hoop andere huis-tuin-en-keuken oplossingen die u kunt proberen. De handige doe-het-zelvers onder onze PAP-gebruikers tonen wel eens foto’s van een zelfgemaakte slangenhoes van lichtgewicht isolatiemateriaal van de bouwmarkt. Met tie-wraps is deze om de slang zo bevestigd. Hierdoor wordt de slang niet te zwaar en blijft deze flexibel met het gebruik. Ook kun je een (oude) fleece sjaal gebruiken om een vergelijkbaar effect te creëren. Andere handige tips vind je hier.

Belangrijk om te vermelden is dat het niet gebonden is aan een bepaald type apparaat of een bepaald merk. Voor veel mensen kan het best even schrikken zijn wanneer ze voor het eerst geluiden uit het masker of uit het apparaat horen komen als gevolg van condensatie. Technisch is er gelukkig niets mis met het apparaat. Het apparaat blijft tijdens de condensvorming de druk op dezelfde manier blazen, de werking van de apparatuur blijft dus gelijk.

Groeten,

Barry
Customer Service Employee bij VIVISOL