Eerste Hulp bij Bijwerkingen: Drukplekken

Het gebruik van een PAP-apparaat zorgt bij veel gebruikers voor een veel betere nacht. Om op die manier met meer energie de dag door te komen. Maar het gebruik van de apparatuur kan ook voor bijwerkingen zorgen. In deze serie benoemen wij een aantal bijwerkingen en geven we tips om deze te voorkomen of op te lossen.

Drukplekken op het gezicht ontstaan vaak door een verkeerde afstelling van de banden.
Er komt dan te veel druk op een plek en dit zorgt voor irritaties bij de huid. Het advies is om de banden van het masker iets losser te stellen.

Wij raden u aan om de banden vooral niet te strak aan te trekken. Het goed reinigen van het masker is erg belangrijk. Hierdoor gaat het masker minder glijden en is het niet nodig de banden erg strak af te stellen.

Blijft u last houden van de drukplek? Probeer dan een beetje crème (bijvoorbeeld sudocrème) voor het dragen op te smeren. Doe dit wel ruim 2 uur voor het dragen van het masker anders glijdt het masker waarschijnlijk van uw gezicht.

Ook is het mogelijk om van natuurzeem een mal te knippen en deze tussen het masker en de huid te plaatsen. Natuurzeem is ademend waardoor uw huid daar geen last van heeft. Het kan er voor zorgen dat de druk van het masker beter verdeeld wordt en hierdoor de klachten minder worden.