Het belang van een gezonde leefstijl! – Deel 2

Kleine stappen – groot effect
Wil je graag aan de slag met je leefstijl maar weet je niet hoe?

Het is belangrijk om te beseffen dat je bepaalde gewoontes moet doorbreken om te kunnen veranderen. Een gewoonte is een patroon, het is geen op zichzelf staand gedrag (zoals een aan/uit knop). Patronen zijn ingesleten in je hersenen, het kost moeite om ze te veranderen. Je hebt tijd nodig om een nieuw, gezond patroon aan te leren.

Veranderen is niet gemakkelijk;

• Kennis: Is duidelijk wat je wilt veranderen? Wat is er ongezond aan je huidige gedrag? Welk gedrag zou je dan wel willen uitvoeren? Is dit gedrag gezond?
• Houding: Wil je veranderen? Kun je huidige gedachten en overtuigingen vervangen door nieuwe gedachten en overtuigingen?
Eigen effectiviteit: Heb je vertrouwend in je eigen vermogen om te kunnen veranderen?
• Sociale invloed: Stimuleert je omgeving je om te veranderen (zowel je sociale als fysieke omgeving)?
• Actie: Kun je datgene wat je graag wil omzetten in haalbare acties?
• Volhouden: Ben je in staat om je acties bij te sturen aan veranderende omstandigheden? En ben je in staat jezelf te belonen bij succes?
• Terugval: Ben je voorbereid op terugval? Dit is een normaal onderdeel van het veranderproces.

Om grote veranderingen tot stand te laten komen neem je kleine stappen in de richting van je doel. Deze kleine stappen omzeilen automatisch de weerstand van de hersenen tegen nieuw gedrag. Hierdoor kan ongezond gedrag langzaam aan worden omgezet in gezond gedrag.

Om grote veranderingen tot stand te laten komen neem je kleine stappen in de richting van je doel.

Is je doel bijvoorbeeld om meer te gaan bewegen? Stel, je loopt nu 2 x per week in de avond 30 minuten een rondje buiten. Kijk eens hoe je dit kunt uitbouwen, wat is haalbaar voor je? In plaats van 2 x per week naar 3 x per week? Of in plaats van 30 minuten uitbouwen naar 40 minuten? Of het tempo opvoeren van 5 km/uur naar 5,5 km/uur?

Hulp nodig bij veranderen? Een leefstijlcoach helpt je, door blijvend je gedrag te veranderen, op weg naar een gezondere leefstijl. Informeer naar de mogelijkheden bij je zorgverzekeraar of neem eens een kijkje op deze website.

Nathalie Saanen
Commercial Support Employee bij VIVISOL & Leefstijlcoach bij Vitalie Leefstijlcoaching