Nieuwsupdate Philips veiligheidsmelding slaapapneuapparatuur

Op 18 juni hebben we meer informatie gegeven over de vervolgstappen na de veiligheidsmelding van Philips voor bepaalde slaapapneu- en beademingsapparaten. Via deze weg geven wij u graag een update.

Wij werken nog steeds hard aan duidelijkheid.
In Nederland werken wij samen met Philips, andere CPAP-leveranciers en artsen/ziekenhuizen aan een actieplan. Dit actieplan voorziet in reparatie of vervanging. Een mix van beide opties ligt voor de hand. Tot dit actieplan klaar is, kunnen we geen apparaten repareren of omruilen. Er zijn op dit moment simpelweg nog geen apparaten en onderdelen (ander foam) beschikbaar voor deze actie.

Philips kan nog steeds niet aangeven wanneer de benodigde apparaten en onderdelen in voldoende aantallen beschikbaar zijn om het actieplan daadwerkelijk uit te voeren. Zij hebben ons gevraagd alle betrokken apparaten bij hen aan te melden. Daar zijn wij intussen mee gestart. Philips heeft aangegeven daarna verder met ons te overleggen over het actieplan.

Zodra het actieplan klaar is, informeren wij u over de praktische uitvoering en de planning.

Reparatie en vervanging vindt in nauwe samenwerking plaats met behandelend artsen. We zorgen ervoor dat gebruikers met een mogelijk verhoogd gezondheidsrisico als eerste geholpen worden. Wij benadrukken dat wij zodra dat kan, meteen starten met het uitvoeren van het actieplan. Het zal wel even duren voordat we klaar zijn. We verwachten een langere doorlooptijd. Dat heeft te maken met het grote aantal betrokken apparaten.

In de tussentijd blijft het advies van 18 juni gelden.
In ons vorige nieuwsbericht deelden wij het advies van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose en de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland met u:

“Wij achten het niet gewenst om op dit moment in algemene zin patiënten te adviseren te stoppen met het gebruik van de genoemde apparaten tot er meer informatie is.”

Lees hier het volledige advies. We zien ondertussen in andere landen dat artsen en ziekenhuizen eenzelfde insteek kiezen.

Als u stopt met uw behandeling, kunt u meer last krijgen van de klachten die door slaapapneu worden veroorzaakt. Ook kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan als de slaapapneu niet behandeld wordt. Dat geldt zeker voor mensen met zeer ernstig slaapapneu, of bijkomende ziekten. Voor het advies van uw arts kunt u de website van uw ziekenhuis/behandelcentrum bekijken.

Wij houden u op de hoogte. 
Het spijt ons dat wij u nog niet meer kunnen vertellen dan dat we in deze e-mail doen. Wij blijven ons inzetten om deze situatie op de kortst mogelijke termijn veranderd te krijgen.

Houd vooral onze website in de gaten voor het laatste nieuws over dit onderwerp. Over twee weken zorgen wij voor een nieuwsupdate.

cta-img

Hulp nodig?

Wij hebben een 24-uursservice.