Open mond gedrag

Sommige gebruikers met een PAP-apparaat ervaren dat de mond af en toe open valt in de nacht. Bij een volgelaatsmasker is dit geen probleem, omdat de lucht dan toch in het masker blijft. Maar wanneer gebruikers een neusdopjesmasker of een neusmasker dragen klinkt het als een ‘razende storm’. De ingeademde lucht komt door de mond weer naar buiten, wat voor klachten en geluidshinder zorgt.

Aan de telefoon krijgen wij regelmatig te horen van gebruikers dat zij en ook hun partners te maken hebben met dit probleem. Als we sommige PAP-gebruikers mogen geloven, dan maken ze nu haast nog meer geluid dan toen zij nog snurkten vanwege slaapapneu. “Ik lijk wel een windtunnel, zo hard komt het af en toe uit mijn mond geblazen”, horen wij dan aan de andere kant van de lijn.

Veel voorkomende klachten
Behalve dat voor geluidsoverlast zorgt voor de partner, kunnen er ook een hoop andere klachten ontstaan bij de PAP-gebruiker. Vaak gaat het dan om een erg droge mond, uitgedroogde tong, last van het tandvlees of het gehemelte.

Naast deze irritaties kan deze hoge mate van luchtlekkage er voor zorgen dat de therapie minder effectief is. Veel lucht verdwijnt door de mond, waardoor het zachte gedeelte in de keel minder goed wordt open gehouden. Dit heeft vaak tot gevolg dat er meer apneus optreden en dat zorgt ervoor dat een gebruiker minder uitgerust wakker wordt.

Oplossingen
Gelukkig is het open mond gedrag vaak gemakkelijk te verhelpen. Er kan een kinband gebruikt worden in combinatie met het huidige neusdopjesmasker of neusmasker.  Deze kinband is eenvoudig te dragen over het hoofd en onder de kin. Deze zorgt ervoor dat de mond in veel gevallen niet meer open valt en de klachten bestreden kunnen worden. Helaas biedt een kinband niet bij alle gebruikers oplossing, maar er kan gekeken worden naar een geschikt full face masker  om de klachten te verhelpen.

Groeten,

Barry
Customer Service Employee bij VIVISOL