Reis-PAP’s

Het is belangrijk dat u uw PAP-apparatuur meeneemt als u op een andere locatie overnacht. Als u zonder apparatuur slaapt zult u zich minder uitgerust voelen. En u krijgt opnieuw het aantal apneus als in de nachten voordat u begon met uw PAP-therapie. U kunt uw apparaat meenemen in de (meegeleverde) tas inclusief alle accessoires. Gaat u echt op vakantie? Denk aan de volgende zaken:

• Neem een verlengsnoer mee, eventueel met piekstroombeveiliging, voor op uw hotelkamer, caravan of tent.
• Informeer bij uw vliegmaatschappij over het meenemen van medische handbagage en/of gebruik van uw PAP-apparatuur tijdens de vlucht.
• Neem een ingevulde douaneverklaring mee als u naar het buitenland gaat.
• Check uw reis/buitenshuis verzekering.

Reis-PAP
Als u vaak op een andere locatie slaapt kunt u de aanschaf van een speciale reis-PAP overwegen. Deze zijn kleiner en lichter dan uw standaard PAP-apparatuur. Of u een reis-PAP aan kunt schaffen, hangt af van de mogelijkheden voor uw apparaat en beschikbaarheid. In Nederland zijn de volgende apparaten op de markt, die ook te koop zijn in onze webshop:

ResMed Air mini
Voordeel: kleinste en lichtste reis-PAP.
Nadeel: Minder stabiel op een nachtkastje, kan uitsluitend gebruikt worden met het P10, N20, F20 en F30 masker.

Philips Dreamstation Go
Voordeel: zeer robuust apparaat met dezelfde bedieningsmethode als de standaard Dreamstation. Heeft een kleurendisplay voor het instellen van het apparaat en aflezen therapie effectiviteit
Nadeel: Zwaarste model.

Breas Z1
Voordeel: Klein en compact apparaat.
Nadeel: geluid.

Transcend
Voordeel: Licht in gewicht.
Nadeel: minder stabiel op een nachtkastje.

• Alle reis-PAP’s maken een ander geluid dan u gewend bent van uw normale apparaat en daar zult u aan moeten wennen.
• Een reis-PAP moet u zelf kopen, deze wordt niet vergoed door uw zorgverzekering.
• Misschien is uw werkgever bereid om (een gedeelte van) de kosten te betalen, als u vaak voor uw werk naar het buitenland reist.
• Stel uzelf, voor aanschaf,  kritisch de vraag: wegen de kosten van een reis-PAP op tegen het gemak? Want misschien kunt u van uw normale PAP apparaat de bevochtiger en andere accessoires thuis laten om gewicht en volume te reduceren?
• Bedenk voordat u op reis gaat naar het buitenland wat u gaat doen als uw apparaat of masker kapot gaat of gestolen wordt.

Alvast een hele goede reis toegewenst!

Jan Harks
Clinical Expert bij VIVISOL