Slaapapneu sneller gediagnosticeerd door service Diagnostics@Home

De impact van slaapapneu op de gezondheid blijkt veel groter dan verwacht. Gelukkig onderkennen huisartsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars de problematiek rondom slaapapneu en de noodzaak tot een snelle behandeling ervan steeds meer. Matthijs Bergsma, Business Development Manager bij VIVISOL, volgt deze ontwikkeling op de voet.

“In Nederland wordt slaap steeds groter. Voorheen werd slaapapneu gekenmerkt door 55+ mannen met een wat hogere BMI. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer bekend en zie je dat slaapapneu veel breder wordt overwogen als mogelijke ziektebeeld. Door de toename van het aantal patiënten dat gescreend moet worden, treed er een tekort op aan personeel en middelen in ziekenhuizen. Dit heeft lange wachtlijsten tot gevolg. Vanuit mijn rol als Business Development Manager denk ik graag mee met ziekenhuizen om deze problematiek aan te pakken. Hieruit is de service Diagnostics@Home voortgekomen.”

De expertise van het ziekenhuis bij de patiënt thuis
“Met de service Diagnostics@Home kunnen we slaapklinieken ondersteunen in diagnostiek door hun expertise naar een vertrouwde omgeving bij de patiënt thuis te brengen. Thuis slaapt de patiënt beter wat bevorderlijk is voor een realistische meting. Kort na ontvangst van de aanvraag nemen wij contact op met de patiënt om een afspraak te plannen. Doordat de installatie in de namiddag of avond plaatsvindt, hoeft de patiënt geen volledige dag meer vrij te nemen. Tijdens de afspraak installeren we de P(S)G en geven we uitgebreid uitleg over het slaaponderzoek. De patiënt kan de volgende ochtend zelf de aansluitingen ontkoppelen. We halen de apparatuur vervolgens op en lezen deze uit. We garanderen dat er binnen 15 werkdagen een rapport bij de slaapkliniek ligt. Wanneer de kliniek ervoor kiest om zelf te scoren, zenden we de ruwe data naar de KNF-laborant.”

Kernactiviteiten 
Door deze service aan te bieden hoeven slaapklinieken zich minder zorgen te maken over extra investeringen in personeel, ruimten en apparatuur. Bovendien kunnen zorgprofessionals zich meer bezig houden met hun kernactiviteiten. Bij een positieve diagnose kan de behandeling snel starten. Uiteraard kan VIVISOL aanvullend op diagnostiek ook ondersteunen bij de behandeling van slaapapneu, zoals PAP-, MRA- en Positietherapie.