Therapie-effectiviteit

Alle begin is lastig. Zeker als u net begonnen bent met uw PAP-therapie. U moet wennen aan het masker op uw gezicht, de druk waar u tegen moet uitademen en mogelijke lekkage van het masker.

Maar misschien merkt u wel de eerste verbeteringen? Bijvoorbeeld minder slaperig op bepaalde momenten van de dag of u kunt zich beter concentreren. Maar het kan ook zijn dat u nog geen grote verbeteringen waarneemt. Voor een volledig herstel moet u al snel denken aan een periode van zes tot twaalf maanden, waarin u de PAP-apparatuur elke nacht voor minimaal zes uur gebruikt.

Positief denken
Blijf positief denken over het feit dat u bent gestart met deze therapie en meerdere uren per nacht slaapt met uw PAP-apparatuur. Deze dingen kunt u zelf doen voor een effectieve therapie:

Maak uw masker dagelijks schoon zodat lekkage wordt voorkomen.
• Breng regelmaat in uw slaaptijden, ga bijvoorbeeld elke dag omstreeks 23.00 uur naar bed en sta elke dag omstreeks 7.00 uur op.
• Gebruik geen cafeïne of alcoholische dranken na 17.00 uur.
• Vermijd beeldschermen voor het slapen gaan.
• Gebruik de bevochtiger als u last heeft van een verstopte neus of pas de stand aan als u deze al gebruikt.
• Zorg voor een slaapkamertemperatuur van ongeveer 18 graden.
• Heeft u moeite met de therapie, neem dan contact op met onze Customer Service.

Nog enkele tips
Vindt u het spannend om te gaan slapen? Probeer de apparatuur uit terwijl u op de bank een dutje doet, een boek leest of televisie kijkt.
Als u ’s nachts wakker wordt en niet meer in slaap kan vallen met het masker op laat het masker dan af en slaap verder zonder masker. Probeer het de volgende dag opnieuw.
Op uw apparaat kunt u zien wat uw apneu index is met gebruik van de therapie. Hiermee kunt u controleren of de therapie u helpt om apneus te voorkomen. Raadpleeg de handleiding van uw PAP-apparaat voor de instructies om dit te bekijken. Veel succes met uw therapie en zet door!

Groeten van Jan
Clinical Expert bij VIVISOL